Afacerea tot afacere rămâne! Teren de 100.000 de euro pentru extinderea Cimitirului din Geamăna

De vreo zece ori a trecut primarul Dănuţ Stroe pe ordinea de zi a Consiliului Local Bradu, cumpărarea unui teren pentru extinderea Cimitirului din Geamăna. De fiecare dată, proiectul nu a trecut pentru că nu a fost votat de consilieri.

 

Potrivit anumitor surse, respectivul teren ar aparţine unei rude a primarului, iar dacă acum cum câţiva ani acel teren se vindea cu 5 euro metrul pătrat, acum preţul ar fi sărit la 13,5 euro aşa că preţul ar fi undeva în jur de 100.000 de euro. Întreaga afacere nu este pe placul consilierilor locali din Bradu care nu vor să voteze proiectul primarului Stroe, temându-se probabil de oareşce consecinţe de ordin penal.

 

O afacere care nu prea miroase bine se tot coace de ceva timp la Primăria Bradu. De vreo zece şedinţe, primarul pesedist Dănuţ Trandafir Stroe tot trece pe ordinea de zi a şedinţelor de Consiliu Local o hotărâre prin care se doreşte extinderea Cimitirului din Geamăna. De ce atâta insistenţă? Ei bine, potrivit surselor noastre, acel teren ar urma să fie achiziţionat de la o rudă a primarului, iar dacă tranzacţia s-ar efectua, atunci, în conturile acelor persoane ar urma să intre nu mai puţin de 100.000 de euro, o sumă, să recunoaştem, exorbitantă chiar şi pentru bugetul unei localităţi ca Bradu.

 

De la 5 euro – preţul a sărit la 13,5 euro metrul pătrat

 

Numai că afacerea respectivă este momentan ţinută pe loc de către consilierii locali care nu vor nici în ruptul capului să voteze acest proiect de hotărâre al primarului. Potrivit surselor noastre, acel teren ar fi în proprietatea unei rude a lui Stroe, rudă care acum câţiva ani încerca să vândă terenul cu 5 euro metru pătrat. În perioada în care Darius Cristescu era viceprimar, i s-a făcut oferta de a cumpăra acel teren chiar la preţul respectiv, dar a refuzat. Dintr-o dată, preţul terenului, care este unul extravilan şi nu ar avea ieşire la niciun drum, a crescut artificial. Cică primarul ar fi format o comisie de negociere care nu a fost niciodată pe teren, ci a fost chemată doar să semneze un proces verbal de negociere, ajungându-se astfel ca terenul să valoreze acum, ţineţi-vă bine, 13,5 euro metru pătrat aşa că suma pe care ar trebui să o achite primăria în cazul în care proiectul ar fi votat ar fi undeva în jur de 100.000 de euro. Aşa, de la naşul mare că tot are!

 

Consilierul Andrei Niţă demască întrega afacere

 

Unul dintre consilierii locali care au avut tupeul să demaşte această „afacere” este Andrei Niţă. Cu punct şi virgulă, acesta a scris pe pagina sa de socializare: „Se pare că domnul primar nu s-a plictisit să tot discute despre extinderea cimitirului din Geamăna, deoarece a pus încă o dată această problemă pe ordinea de zi a viitoarei şedinţe a Consiliului Local Bradu. Ştiu că în politică este foarte greu să îţi recunoşti o greşeală, dar dacă domnul Stroe persistă în încăpăţânarea sa şi refuză să facă şi cea mai mică modificare a Proiectului de hotărâre, e foarte greu să obţină votul favorabil al majorităţii consilierilor. De fapt, totul a fost greşit din start, o astfel de problemă neputând fi rezolvată prin minciună sau denaturarea adevărului. Voi relua, pe scurt, greşelile săvârşite de domnul primar:
– nu a precizat de la început localizarea exactă a terenului propus spre a fi cumpărat în vederea extinderii cimitirului (pentru a nu se vedea starea deplorabilă a acestuia: plin de moloz, impropriu şi pentru agricultură);
– a ascuns în mod intenţionat identitatea proprietarului terenului şi faptul că acesta îi este rudă;
– lipsa unei negocieri reale (membrii comisiei de negociere nu au participat la nicio negociere, ci au fost chemaţi doar să semneze actele);
– preţul exorbitant al terenului, stabilit direct de primar şi ruda sa.
Dorind să iasă cu faţa curată din această încurcătură în care s-a băgat de unul singur, primarul aruncă acum toată vina în cârca consilierilor care nu au fost de acord cu cumpărarea terenului respectiv la un preţ fabulos, încercând să-i prezinte ca fiind cei care se opun extinderii cimitirului. Nimic mai fals, deoarece dacă ne uităm la şedinţa CL din 31.08.2017, punctul 4 de pe ordinea de zi (<<Proiect de hotărâre iniţiat de Primar privind extindere Cimitir Geamăna>>) a fost aprobat în unanimitate. <<Necazurile>> au apărut mult mai târziu, şi anume după ce planurile domnului Stroe (care a întrezărit aici o oportunitate de a încheia o bănoasă afacere cu vărul său) au fost deconspirate.
În continuare, cu scopul de a influenţa votul consilierilor, domnul primar foloseşte o masă de manevră (formată dintr-o mână de cetăţeni şi cei doi preoţi ai satului) pe care o cheamă întotdeauna la şedinţele Consiliului Local atunci când se discută despre extinderea cimitirului din Geamăna. Numai că, în susţinerea aceastei cauze, dumnealor se folosesc fără nicio jenă şi de lucruri false. De aceste minciuni, pe care le vehiculează primarul şi susţinătorii săi, mă voi ocupa în continuare, încercând să demonstrez netemeinicia lor:

  1. Printre altele, domnul primar spune că un astfel de teren, situat în acel loc şi intravilan, nu poate fi mai ieftin. Însă domnul Stroe omite să spună că terenul cu pricina nu are ieşire la niciun drum şi, în plus, nu este intravilan, ci extravilan. Poate între timp, pentru a justifica preţul prea mare oferit pentru teren, domnul primar l-o fi trecut în intravilan, dar anul trecut, când s-a pus problema cumpărării, terenul era extravilan, aşa cum reiese din procesul verbal al şedinţei CL din 26.07.2018: <<Proiect de hotărâre privind însuşirea raportului de evaluare întocmit în vederea cumpărării terenului în suprafaţă de 6939 mp, situat în extravilanul localităţii Bradu, T32, P.184, înscris în CF nr. 2873/N a comunei Bradu, nr. Cad. 2837 de la Neacşu I. Elena în calitate de proprietar>>.
    2. Un alt argument, folosit de astă dată de preoţi pentru a-i determina pe consilieri să voteze este acela că în actualul cimitir nu ar mai exista absolut niciun loc de veci disponibil. Nu ştiu dacă şi alţii au făcut-o, dar eu am avut curiozitatea să verific pe teren situaţia. Am fost în cimitir şi am numărat aproximativ 60 – 70 locuri neocupate încă de morminte. Bănuiesc că o parte dintre acestea sunt atribuite, dar cu siguranţă cel puţin jumătate sunt încă libere, acest lucru fiind vizibil nu numai după faptul că sunt neîngrijite, ci şi după lipsa delimitărilor şi a plăcuţelor cu numele proprietarilor.
    3. În cadrul discuţiilor care au avut loc pe această temă (şedinţa CL din 31.01.2019), un coleg de-al nostru a spus că terenul cu pricina a fost de mult timp scos la vânzare, acum câţiva ani existând acolo chiar şi o pancartă pe care scria <<Teren de vânzare>>, fiind trecut şi preţul, de 5 euro/mp. <<Niciodată nu a fost o astfel de pancartă pe acel teren>>, au sărit ca arşi consilierii primarului şi câţiva cetăţeni din Geamăna, mizând probabil pe faptul că aşa ceva nu mai poate fi dovedit. Minciunile dumnealor sunt însă dezminţite de… americani. Cei de la ,,Google Maps”, neştiind despre încinsele dispute din Consiliul Local Bradu, au trecut cu o maşină specială prin zonă, în septembrie 2012, înregistrând drumul şi împrejurimile. Puteţi verifica şi dumneavoastră, accesând site-ul respectiv. În înregistrarea celor de la ,,Google” se poate distinge foarte bine pancarta care îi demască pe mincinoşi. Mărind imaginea, deşi calitatea lasă de dorit, se poate însă distinge destul de bine ,,DE VÂNZARE 7000 mp”. Din păcate, preţul este ilizibil, dar tind să îi dau dreptate celui care a semnalat existenţa pancartei, nu celor care umblă cu cioara vopsită.

În afara celor enumerate mai sus, mai sunt şi alte inepţii susţinute de primar şi fanii săi, dar mă opresc aici. Nu închei însă fără a sublinia că, într-adevăr, Cimitirul din Geamăna trebuie extins. Chiar dacă mai sunt locuri libere, având în vedere marea extindere pe care a luat-o satul, acesta va deveni în curând neîncăpător. Cu acest lucru sunt de acord toţi consilierii, dar haideţi să nu transformăm o problemă socială într-o afacere din care unii au anumite interese. Oare cum ni se poate cere să fim de acord să plătim 13,5 euro/mp pentru un teren al cărui proprietar nu a putut ani de zile să îl vândă nici măcar cu 5 euro/mp? După părerea mea, cea mai bună soluţie pentru ieşirea din impas este o renegociere a preţului terenului. Şi încă ceva, domnule primar, nu ne mai luaţi de proşti, ci fiţi corect cu noi, deoarece numai aşa veţi obţine colaborarea noastră. Fiţi sincer şi cinstit şi vă veţi putea bizui pe sprijinul nostru, al tuturor consilierilor locali”.

TEREN BRADU 2

Share this post