Argeşul – judeţul reclamagiilor şi procesomanilor

Vrând-nevrând sau poate aliniindu-se în linia pe care se merge în ultima perioadă, Argeşul poate fi considerat un judeţ al procesomanilor şi reclamagiilor.

Consultând RECLAMGIIstatisticile întocmite de către reprezentanţii instanţelor de judecată argeşene în ceea ce priveşte anul 2017, putem trage concluzia că doar la instanţele ce sunt în raza Curţii de Apel Piteşti, zilnic, sunt înregistrate 17 – 18 plângeri, petiţii sau sesizări, ca să nu mai vorbim de cele care sunt trimise către poliţie sau parchete.

 

Argeşul a ajuns, sau poate a rămas, un judeţ al reclamgiilor şi procesomanilor. Cam orice divergenţă dintre două persoane, fie că vorbim de conflicte de ordin penal sau de civil, se transformă fie într-o plângere, fie direct într-o sesizare către instanţele de judecată. Numai în 2017, potrivit bilanţului întocmit de către reprezentanţii Curţii de Apel Piteşti, pe rolul instanţelor aflate în subordinea instituţiei conduse de preşedintele Gabriel Săndulescu era înregistrat un număr de 151.700 de dosare dintre care 105.977 erau dosare noi şi doar 45.723 erau în stoc sau, mai pe înţeles, erau în curs de judecată de mai mulţi ani nefiind încă soluţionate. De precizat este faptul că aici au fost socotite şi dosarele ce au fost înregistrate la instanţele vâlcene care sunt şi ele în circumscripţia Curţii de Apel Piteşti. La un calcul simplu se poate observa că aproximativ 17 sau 18 argeşeni sau vâlceni au venit la instanţele respective şi au intentat câte un proces. Cele mai multe speţe au fost şi rămân cele din sfera civilului sau de contencios administrativ şi fiscal. În comparaţie cu anul 2016, numărul reclamagiilor şi al procesomanilor a crescut la nivel de judeţ fiind vorba despre 4181 de noi dosare înregistrate. Este de remarcat faptul că, în afară de divergenţele ce ajung direct pe masa judecătorilor, trebuie luate în calcul şi reclamaţiile şi plângerile care ajung fie la poliţişti, fie la procurori. Tot anul trecut, procurorii argeşeni au avut de soluţionat 99.645 de dosare penale, plângeri sau alte lucrări. Situaţia este cu atât mai dramatică cu cât toate aceste plângeri, sesizări sau petiţii trebuie să fie soluţionate de un număr redus atât de procurori, cât şi de judecători, deficientul de personal din rândul magistraţilor fiind unul care se menţine de la an la an. O altă concluzie este aceea că argeşenii se înscriu pe linia generală a reclamagiilor sau procesomanilor de profesie, căci alte instanţe sau parchete din ţară au, dacă nu acelaşi volum de muncă, poate unul chiar mai ridicat decât la noi în judeţ.

Share this post