Ce vă frământă, domnule deputat? Mircea Drăghici a cerut să nu mai fie judecat de fostul sfătuitor al şefei DNA

Deputatul social-democrat Mircea Drăghici, judecat pentru fapte de corupţie în „Dosarul Consultanţa”, a suferit o nouă înfrângere în faţa instanţei de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, săptămâna trecută.

După ce a susţinut sus şi tare că a fost interceptat telefonic în mod ilegal, că este o victimă a „statului paralel” alături de soţia sa, Georgiana, Drăghici a încercat recuzarea unuia dintre cei trei magistraţi ai completului de trei judecători de la ÎCCJ, Valentin Horia Şelaru, fostul consilier al actualei şefe a DNA, Laura Codruţa Kovesi. Cererea de recuzare i-a fost însă respinsă, aşa că Şelaru rămâne mai departe să-l judece pe Drăghici.

 

Magistratul Valentin Horia Şelaru de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a devenit un adevărat „Bau-Bau” pentru deputatul Mircea Drăghici şi ceilalţi inculpaţi din „Dosarul Consultanţa”. Cunoscut ca unul dintre cei mai intransigenţi judecători de la ÎCCJ , Şelaru, care în trecut a fost procuror  dar şi consilierul personal al actualei şefe a DNA, Laura Codruţa Kovesi, în perioada în care aceasta era procurorul general al României, face parte din completul de trei magistraţi care judecă dosarul respectiv. Considerat a fi „judecătorul de casă” al DNA, Şelaru este văzut ca fiind „ghimpele” din coastă de către deputatul Mircea Drăghici şi cei 38 de primari-inculpaţi ajunşi în faţa instanţei de la Înalta Curte ca urmare atât a încăpăţânării lui Drăghici de a nu demisiona din funcţia de deputat, cât şi a „inspiraţiei” acestuia de a pune la cale, aşa cum susţin anchetatorii, planul prin care primarii au fost sfătuiţi să semneze contractele de consultanţă cu firma European Project Consulting despre care aceeaşi procurori susţin faptul că ar fi avut ceva legături cu actualul chestor al Camerei Deputaţilor. La penultimul termen de judecată, prin apărătorul său, Drăghici a cerut recuzarea lui Valentin Horia Şelaru, cel despre care fostul ofiţer SRI, Daniel Dragomir, transformat între timp într-unul dintre principalii acuzatori ai „statului paralel”, susţine cu tărie că este unul dintre „pionii” acestei aberaţii cu numele „stat paralel” inventată de pesediştii cu probleme penale. Cel mai probabil, argumentele prin care s-a cerut recuzarea lui Şelaru au fost atât de puerile încât acestea nu au putut să ducă la îndeplinirea dorinţei deputatului argeşean aşa că fostul consilier al şefei DNA rămâne pe mai departe în completul de trei judecători de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie care se ocupă de „Dosarul Consultanţa”. Această respingere vine să întregească tabloul eşecurilor pe care le-a avut până în momentul de faţă Mircea Drăghici prin cererile făcute la ÎCCJ cum a fost şi cel în ceea ce priveşte nelegalitatea interceptărilor telefonice dintre el, Nicolescu şi mai mulţi primari, care sunt folosite ca probe de procurorii DNA şi care nu au fost îndepărtate din dosar cum şi-ar fi dorit Drăghici şi „gaşca”.

 

Primarii vor să dea declaraţii în faţa instanţei

 

Rând pe rând, actuali şi foşti primari, care sunt inculpaţi în „Dosarul Consultanţa”, încep să „rupă” tăcerea şi să depună declaraţii în faţa instanţei de trei judecători de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie. Cel mai probabil sfătuiţi de către apărătorii lor, primarii, după ce în faza de urmărire penală nu au vrut să facă nicio declaraţie în faţa anchetatorilor, sunt acum dispuşi să le relateze magistraţilor de al ÎCCJ cum de au ajuns să aibă calitatea de inculpaţi, asta în condiţiile în care majoritatea investiţiilor pentru care au fost întocmite studiile de fezabilitate şi proiectele de consultanţă la care fac referire în rechizitoriu procurorii anticorupţie există în realitate. „Balul” a fost deschis de către primarul de la Moşoaia, Ene Florea, care a fost urmat de fostul primar de la Bughea de Jos, Nicolae Pepenel, dar şi de primarul de la Mioarele, Damian Poştoacă. La finalul acestei săptămâni, urmează ca alţi actuali şi foşti edili să dea declaraţii, iar de răzgândit s-a răzgândit şi Constantin Iatagan, primarul de la Şuici, care se prelevase de dreptul la tăcere, dar şi fostul primar de la Mălureni, Alexandru Cristescu, precum şi Gheorghe Cernătescu, fostul primar de la Cuca. Pentru cei trei, instanţa urmează să stabilească un termen la care să fie audiaţi. În „Dosarul Consultanţa” sunt judecaţi la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie 38 de actuali şi foşti primari argeşeni, dar şi foşti angajaţi ai Consiliului Judeţean, toţi la „pachet” cu deputatul Mircea Drăghici şi fostul preşedinte Constantin Nicolescu. Drăghici şi Nicolescu sunt acuzaţi de faptul că i-ar fi îndemnat pe primarii-inculpaţi să semneze contracte de întocmire a unor studii de fezabilitate şi consultanţă pentru implementarea proiectului „Strategia de Dezvoltare Locală 2007 – 2014” cu firma European Project Consulting Management.

Soţia, Georgiana, este judecată şi ea într-un dosar al DNA

 

Nu numai deputatul are în momentul de faţă probleme cu legea, ci şi soţia sa, Georgiana. Fosta preşedintă a tinerilor social-democraţi argeşeni, profesor la Facultatea de Jurnalism de la Universitatea Piteşti şi patron de televiziune, Georgiana Drăghici este judecată la Tribunalul Bucureşti într-un dosar ce a fost instrumentat de către procurorii de la DNA-Structura Centrală, fiind acuzată că i-a minţit pe anchetatori. Georgiana a fost anchetată şi apoi trimisă în judecată alături de finul ei, Cristian Meleşteu, şi de fostul fotograf, Doru Bălăşoiu, pentru faptul că s-ar fi folosit de banii Ministerului Tineretului pentru a organiza o tabără politică la Poiana Braşov. În acest dosar, mergând cel mai probabil pe calea tertipurilor judecătoreşti, a fost sesizată Curtea Constituţională privind anumite excepţii, iar instanţa aşteaptă anumite lămuriri, fixând următorul termen de judecată chiar a treia zi de Paşte.

DRAGHICI CU NICOLESCU

Share this post