Deputatul Simona Bucura Oprescu – două interpelări pentru ministrul Sănătăţii

Imediat după terminarea vacanţei de iarnă şi întoarcerea la Camera Deputaţilor, deputatul Simona Bucura Oprescu a formulat două interpelări adresate ministrului Sănătăţii, Sorina Pintea. Prima interpelare a fost făcută cu privire la argeşeanul Dorel Nistor Dolofan, care, în urmă cu 25 de ani, a suferit un accident de muncă urmat de o amputare. Acesta a cerut o nouă proteză pentru a-și putea câștiga mobilitatea, solicitare care i-a fost rezolvată doar parțial. Mai exact, a primit, în decembrie 2017, după multe insistențe, o proteză de la Institutul de Expertiză Medicală și Recuperare, dar nu una care să-i permită mobilitatea, nu tipul recomandat de medicul ortoped.
Chiar dacă Nistor Dolofan, arată deputatul de Argeș în interpelarea sa, a demonstrat comisiei medicale că nu se poate deplasa cu proteza primită, cei din comisie au făcut presiuni ca, totuși, să o ridice, pe motiv că e scumpă, nu poate fi folosită de nimeni altcineva, și că va primi alta peste 4 ani. Bărbatul invalid a cedat și a ridicat dispozitivul medical. Însă, cu toate încercările sale, nu a reușit să se deplaseze cu acesta. El ar dori să i se schimbe proteza cu una de tipul celei pe care a avut-o timp de 25 de ani, sau schimbarea cupei celei pe care a primit-o, conform recomandării făcute de medicul specialist. Tot ministrului Sănătăţii îi mai adresează Simona Bucura Oprescu o altă interpelare legată de problema riscului îmbolnăvirii copiilor care intră în comunități (creșe, grădinițe, școli).
Deputatul de Argeș se referă aici la triajul epidemiologic făcut în cazul situațiilor de îmbolnăviri de scarlatină și vine cu un exemplu concret:
O fetiță de 7 ani, elevă la o școală din Pitești, a fost internată timp de o săptămână cu diagnostic de scarlatină, însă Direcția de Sănătate Publică Argeș ar fi informat școala că nu a fost vorba despre scarlatină. Drept urmare nu s-a făcut dezinfecție și nu s-a dispus efectuarea verificării celorlalți elevi, pentru a vedea dacă au sau nu streptococul responsabil de apariția bolii.
Simona Bucura Oprescu consideră că e nevoie de o schimbare a legislației, pentru a fi asigurată o mai bună protecție a copiilor care intră în comunități – în special în condițiile în care mulți copii nu sunt vaccinați – și îl întreabă pe ministrul Sănătății, Sorina Pintea, dacă are în vedere acest lucru.

Ambele interpelări au stabilit termenul de primire al răspunsurilor până la sfârșitul lunii februarie.

?????????????

Share this post