La bilanţul Curţii de Apel Piteşti Magistratul Ion Rebeca a spus: „Justiţia a devenit un obiect de dispută pentru diversele formaţiuni politice”

La sfârşitul săptămânii trecute, la Curtea de Apel Piteşti a fost prezentat bilanţul pe anul 2017. Evenimentul a fost prezentat de preşedintele Curţii de Apel, judecătorul Gabriel Săndulescu, printre invitaţii de onoare numărându-se: Inspectorul ŞefCONFERINTA REBECA al IPJ Argeş, Bogdan Berechet, Procurorul General al Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Piteşti, Mihail Aldea, dar şi membrii ai Consiliului Superior al Magistraturii.

Ca şi volum de activitate, în anul 2017 s-a înregistrat o creştere a totalului cauzelor, anul trecut înregistrându-se 105.997 de cauze noi intrate, faţă de 105.092 în anul 2016. Cauzele soluţionate au fost de 106.506, faţă de 103.191 de acum 2 ani şi la acest capitol înregistrându-se o creştere. În ceea ce priveşte numărul de dosare, acesta a crescut simţitor anul trecut (11.860 dosare), comparativ cu 2016, când numărul acestora era de 11.269 dosare. Când vine vorba despre volumul de activitate la nivel de secţii, a fost înregistrată o creştere al numărului de dosare la secţia I civilă (4.249, faţă de 3.512 în 2016), o creştere şi la secţia a II-a civilă de contecios administrativ şi fiscal (3.330 faţă de 3.215 în 2016), având loc şi o premieră, fiind prima oară în 3 ani când, activitatea la secţia penală scade (1.666 dosare, faţă de 1.935 în 2016). Ca şi volum de muncă, la secţia I civilă fiecare judecător a avut de gestionat 442 dosare, la secţia II civilă, 273 dosare / judecător, iar la secţia penală, 216 dosare / judecător. Din acest punct de vedere, este al 3-lea an când la Curtea de Apel Piteşti se află cea mai mare încărcătură de dosare / judecător şi cea mai mare complexitate, din toată ţara.

După prezentarea bilanţului, Purtătorul de Cuvând al Curţii de Apel Piteşti, judecătorul Ion Rebeca,  a dorit să tragă un semnal de alarmă public, vizavi de controversatele legi ale justiţiei şi de răspunderea magistratului în ceea ce priveşte erorile judiciare. „Situaţia din Justiţie este cât se poate de îngrijorătoare şi nu trebuie să o ascundem, trebuie să o spunem clar! Sistemul Justiţiei româneşti este un sistem care are foarte mult de suferit, din toate punctele de vedere. Cred că anul 2017 pentru justiţie a fost un an foarte greu fiindcă Justiţia a devenit un obiect de dispută pentru diversele formaţiuni politice, diverşii factori de decizie, fiindcă şi unii şi ceilalţi susţineau că apără într-un fel independenţa justiţiei, dar de fapt încă mai există riscul ca aceasta să fie afectată.(…) Iată că judecătorii sunt puşi să răspundă, potrivit acestor legi, pentru simpla eroare judiciară. Dacă judecătorii răspund pentru simpla eroare judiciară, putem să ne punem o întrebare retorică: <<Care mai este rolul căilor de atac?>>. Legiuitorii au reglementat căi de atac tocmai pentru ca aceste erori judiciare, care se pot întâmpla inevitabil în activitatea noastră, să poată să fie cenzurate de către Instanţele ierarhic superioare. (…) Să ştiţi că nu sunt adeptul ideii că nu ar trebui să existe răspundere în sistemul justiţiei! Această răspundere a fost din totdeauna. Legile care au fost adoptate au cuprins norme care reglementau răspunderea judecătorului. Deci trebuie să existe răspundere, dar nu aşa încât independenţa judecătorului să fie afectată. (…) Judecătoria Horezu a funcţiononat cu un singur judecător, acesta având pe rolul său 4.000 de dosare. Păi cum este posibil ca un singur judecător să instrumenteze 4.000 de dosare? Oare există şansa ca acel judecător să comită o eroare? Cu siguranţă!”, a declarat Ion Rebeca, vizibil afectat şi îngrijorat de situaţia în care se află justiţia din România.

Share this post