Legile justiţiei, adoptate fără Opoziţie

Astăzi, în Senat au fost dezbătute modificările „Legilor justiţiei”. Controversatele schimbări au avut un impact imens, atât asupra miilor de oameni ieşiţi la proteste, dar şi asupra magistraţilor care au protestat în toată ţara, în unele oraşe chiar întrerusenatpând activatea pentru a se opune modificărilor Codului Penal şi Codului de Procedură Penală.

Şedinţa a început prin încercarea Opoziţiei de a scoate de pe ordinea de zi proiectele, însă parlamentarii PSD şi ALDE au refuzat propunerea acestora, solicitarea liberalilor fiind respinsă cu 71 de voturi „împotrivă” şi  38 voturi „pentru”. În urma acestui vot şi „iritaţi” de faptul că orice încercare de a stopa sau întârzia schimbările, senatorii de la PNL, USR şi PMP au părăsit sala, urmând ca amendamentele la legea 303/2004 privind statutul magistraţilor să se dezbată fără partidele din Opoziţie.

Ca urmare a acţiunii Opoziţiei, senatorul PSD, Şerban Nicolae, a propus ca senatorii să poată formula amendamentele direct în plen, altele decât cele cuprinse în raportul comisiei speciale, această propunere fiind votată cu 70 voturi „pentru”, 8 abţineri şi niciun vot „împotrivă”.

Aşadar, într-un final, după „lungi dezbateri” între senatorii PSD şi ALDE, Senatul a adoptat legea privind statutul judecătorilor şi al procurorilor, în lipsa Opoziţiei, voturile înregistrate fiind 80 „pentru” şi 0 „împotrivă”.

Share this post