Lucreţiu Tudor, director general Finanţe Argeş: „Nu voi avea niciun fel de toleranţă la actele de corupţie”

Lucreţiu Tudor, cel care, în momentul de faţă, ocupă funcţia de director al Finanţelor Argeş, este cel mai tânăr conducător pe care l-a avut de-a lungul timpului această instituţie. Despre funcţie, despre activitate, planuri de viitor şi strategii manageriale am discutat cu Lucreţiu Tudor în cadrul următorului interviu.

 

Fiind cel mai tânăr director pe care l-au avut vreodată Finanţele Argeş, simţiţi cumva că aveţi o mare responsabilitate?

 

-Da, este o mare responsabilitate pentru mine, dar sunt pregătit să-i fac faţă cu brio. Numirea mea pe această funcţie a fost făcută de către preşedintele ANAF, ţinând cont de experienţa mea în domeniul financiar-fiscal de 10 ani şi, cel mai probabil, s-a ţinut cont şi de modul în care mi-am îndeplinit sarcinile de serviciu. Din 2007 am lucrat în domeniul control al ANAF, activând în două dintre instituţiile de forţă, şi anume Garda Financiară şi Antifraudă.

 

Numirea dumneavoastră nu a fost oarecum una surprinzătoare?

 

-Se  poate spune şi aşa şi recunosc că am fost întrebat, cu foarte puţin timp înainte de a fi numit, dacă vreau să ocup această funcţie. Am stat şi am analizat lucrurile din mai multe puncte de vedere şi am acceptat acest post care, repet, este unul de mare responsabilitate, dar este şi o şansă de afirmare profesională pentru mine.

 

Colegii din Finanţe au fost surprinşi de această numire, cum v-au primit?

 

-Pe majoritatea colegilor îi cunosc de foarte mult timp, căci am şi eu o vechime în acest domeniu de activitate, aşa că eu colaboreze bine cu ei. Sper să găsesc căi de colaborare foarte bună cu toţi cei din această instituţie şi toţi să se plieze pe schimbările ce vor avea loc în această instituţie.

 

Schimbări de ordin fiscal, nu personal?

 

-Schimbări din domeniul fiscalităţii, cele legislative, căci au existat destul de multe în ultima perioadă. Cunosc foarte bine echipa pe care am găsit-o aici şi sunt convins că cei trei adjuncţi ai mei, dar şi ceilalţi angajaţi mă vor ajuta să facem treabă bună. Sunt convins că această instituţie de elită a Argeşului va avea aceeaşi activitate bună ca şi cea de până la venirea mea aici.

 

De elită, cumva pentru că v-aţi situat mereu pe primele poziţii la încasări?

 

-Se poate spune şi aşa, pentru că mereu ne-am situat, în ultimii ani, pe primele poziţii în ceea ce priveşte planul de colectare al contribuţiilor fiscale.

 

Adică avem în Argeş controale mai multe, în condiţiile în care se depăşeşte planul?

-Nu ţine totul doar de controale şi colectare a contribuţiilor fiscale, ci de faptul că Argeşul este un judeţ cu mulţi agenţi economici. Unii destul de mari, iar Argeşul, ca PIB pe cap de locuitor, este printre primele judeţe din ţară, dar este şi meritul celor de la Finanţe în ceea ce priveşte colectarea de care am vorbit mai devreme.

 

Cum aţi găsit instituţia în momentul în care aţi făcut predarea – primirea cu fostul director, Petre Cojocaru?

 

-M-am bucurat de o mare deschidere din partea domnului director Cojocaru, care m-a pus în temă cu toate particularităţile, dar şi toate problemele de care aş putea să mă lovesc din postura pe care o am în momentul de faţă. Vreau să-i mulţumesc pe această cale pentru modul în care a încercat să mă sprijine, chiar dacă au existat şi anumite bârfe sau zvonuri cu privire la faptul că şi-ar fi dorit un alt urmaş în fruntea Finanţelor Argeş. Eu încă sunt la momentul în care fac o analiză a tot ceea ce s-a întâmplat în trecut în această instituţie şi vreau să mă familiarizez foarte bine cu această funcţie.

 

Vă este teamă că anumiţi angajaţi ar putea „călca pe bec” cum au făcut alţii în trecut şi au ajuns pe la anumite organe de anchetă?

 

-Încă din prima zi în care am preluat această funcţie le-am vorbit colegilor despre modul în care trebuie să-şi desfăşoare activitatea şi, mai mult decât atât, să nu care cumva să se abată de la normele legale, să nu încalce legea. Nu voi avea niciun fel de toleranţă la niciun act de corupţie. Sper să nu mai existe astfel de probleme în cadrul Finanţelor Argeş.

 

Aveţi o relaţie bună, instituţional vorbind, cu organele de anchetă, cum ar fi poliţie sau parchete?

 

-Am stabilit anumite întâlniri cu şefii unor astfel de instituţii, cum ar fi cu Poliţia Argeş, şi aici mă refer la Serviciul de Combatere a Infracţiunilor Economico-Financiare. Lucrăm şi cu alte instituţii de anchetă şi suntem angrenaţi în combaterea eradicării fenomenului infracţional din domeniul fiscal, dar mai sunt şi alte structuri în cadrul ANAF care lucrează în combaterea fenomenului infracţional.

 

Vă veţi înscrie la concursul pentru ocuparea acestui post, să spunem, cu patalama la mână?

 

-Eu, momentan, am o delegare pentru şase luni în fruntea Finanţelor Argeş, iar, cu siguranţă, în această perioadă de delegare voi putea să-mi fac o evaluare şi probabil o să mă înscriu la concursul pentru ocuparea funcţiei respective. Probabil că vor mai fi şi alţi concurenţi pentru că fiecare este liber să alegă ce carieră vrea să urmeze.

LUK FINANTE]

Share this post