Nesimţire fără limite! Medici argeşeni – depistaţi că nu au vaccinat bebeluşii contra rujeolei

Subiectul vaccinurilor este unul controversat atât în ţara noastră, cât şi la nivel mondial, existând păreri pro, dar şi contra. Problema apare însă atunci când cei responsabili să vaccineze populaţia, respectiv medicii de familie, nu îşi fac treaba aşa cum trebuie. Un astfel de aspect, din păcate, a fost descoperit şi în judeţul nostru, ce-i drept în mediul rural, unde medicii de familie mint că au vaccinat copiii, când, de fapt, realitatea este cu totul alta.

Controale „la sânge” făcute medicilor de familie

În săptămâVaccin Copiina 11.12.2017 – 15.12.2017, Serviciul de Control în Sănătate Publică din DSP Argeş a desfăşurat o acţiune de verificare a modului în care medicii de familie duc la îndeplinire instrucţiunile Ministerului Sănătăţii privind imunizările obligatorii, dar şi a implementării măsurilor de luptă în focarele de rujeolă. În această perioadă, au fost efectuate controale la 19 cabinete, dintre care 7 în mediul urban, iar 12 în mediul rural. Totalul copiilor ce trebuiau să fie vaccinaţi este de 3176, până în prezent fiind vaccinaţi doar 2187. Din restul de 989 de copii rămaşi nevaccinaţi, 252 au refuzat cu semnătură, 266 se aflau în străinătate, 26 au contraindicaţii permanente (suferă de anumite boli, iar vaccinul ar cauza efecte adverse grave), 90 au contraindicaţii temporare (erau răciţi în perioada când trebuia efectuat vaccinul), iar restul de 355 reprezintă restanţierii despre care conducerea DSP menţionează că nu ştie nimic. În situaţia în care există un număr de copii despre care „nu se ştie nimic”, care au rămas nevaccinaţi (restanţieri), medicul de familie are obligaţia să prezinte inspectorilor Direcţiei de Sănătate Publică dovada că au informat familiile copiilor respectivi cu privire la vaccinare şi la perioada în care acesta trebuie făcut. Şi aici intervine problema! În urma controalelor efectuate în cele 19 cabinete au fost găsite nereguli majore.

Raportări false cu privire la copii nevaccinaţi

O primă problemă este faptul că, pentru majoritatea restanţierilor, medicii de familie nu au prezentat dovada informării cu privire la vaccinările şi calendarul de efectuare a acestora, doctorii declarând că au făcut informările telefonic. Cu alte cuvinte, câţiva medici de familie argeşeni au minţit că au contactat şi informat familiile copiilor nevaccinaţi pentru a-i anunţa de vaccinuri şi de perioada în care acestea se fac.

O a doua neregulă constatată este că medicii de familie nu au raportat real la DSP Argeş restanţierii la vaccinare (raportarea nu corespunde cu datele existente în registrele de vaccinări, numărul de copii restanţieri fiind mai mare decât numărul raportat). Cu alte cuvinte, acei medici au minţit din nou, de această dată cu referire la numărul copiilor despre care „nu se ştie nimic”, cadrele medicale raportând la DSP un număr mai mic de copii nevaccinaţi decât cel real.

O ultimă problemă descoperită de inspectori este că nu se înregistrează corect în evidenţele medicale vaccinările făcute. De această dată, este precizat şi cabinetul medical cu pricina şi anume cabinetul doctorului Petre Marian din Vultureşti.

Medicii se apără

Fără să stea cu „mâinile în sân”, medicii de familie se apără şi invocă o serie de motive, printre care faptul că aprovizionarea cu vaccinuri a fost făcută „întrerupt”, pe perioade, faptul că o parte dintre părinţi nu au prezentat adeverinţe cu vaccinările efectuate în şcoală, dar şi lipsa vaccinului dT/dTPa în perioada iunie – noiembrie 2017.

Măsuri blânde aplicate cadrelor medicale

În urma controalelor şi a neregulilor depistate au fost aplicate 10 sancţiuni contravenţionale, dintre care 9 avertismente şi o singură amendă în valoare de 500 lei. Pe lângă aceste măsuri „necruţătoare”, medicilor de familie li s-a impus să reducă la maxim numărul restanţierilor prin informarea corectă a părinţilor privind vaccinările şi perioada în care acestea se fac, raportarea corectă a restanţierilor pentru fiecare tip de vaccin şi raportarea la 2 săptămâni pentru vaccinarea suplimentară RRO, dar şi recuperarea cât mai rapidă a copiilor nevaccinaţi pentru toate categoriile de vârstă. Controlul urmează a se efectua din nou în această lună.

Share this post