Nicolescu, în faţa instanţei de la Înalta Curte: ,,Sunt singurul preşedinte de CJ judecat pentru şcoli şi pentru pod

La începutul săptămânii trecute, la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, s-a desfăşurat un nou termen în procesul „Podul Căteasca”.

Instanţa a continuat să-l audieze din postura de inculpat pe Constantin Nicolescu, fostul preşedinte al CJ şi PSD Argeş. Deşi a fost singurul martor audiat, Nicolescu nu a reuşit să-şi termine depoziţia, aşa că, peste două luni ăşi va continua pledoaria în faţa instanţei de judecată.

 

La începutul săptămânii trecutNICOLESCU DNAe, marţi, 20 martie, la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a avut loc un nou termen în procesul „Podul Căteasca”, proces în care principalii „actori” sunt Constantin Nicolescu, fostul preşedinte al CJ şi al PSD Argeş, şi Grigore Dobre, fostul patron al firmei de construcţii Zeus. După ce dosarul a fost rejudecat la Curtea de Apel Bucureşti, iar Nicolescu a primit şapte ani şi opt luni de închisoare cu executare, iar Dobre doar vreo patru, acum, în faza de apel, inculpaţii speră să obţină, dacă nu o achitare, cel puţin o reducere a pedepselor cu executare. Marţi, instanţa de trei judecători a continuat audierea lui Constantin Nicolescu, asta după ce, luna trecută, fostul lider al social-democraţilor argeşeni nu terminase ce avea de povestit în privinţa acuzaţiilor ce i-au fost aduse de procurorii de la DNA Piteşti. De altfel, audierea lui Constantin Nicolescu era „punctul forte” al acestui proces, asta cu toate că el a mai dat declaraţii atât în faza de urmărire penală, cât şi în faza de judecare şi rejudecare a dosarului. Şi săptămâna trecută, Nicolescu a lăsat să se înţeleagă faptul că este nevinovat şi că, de fapt, este doar o „victimă” a sistemului politic sau a „statului paralel” că tot se poartă sintagma aceasta în momentul de faţă. Dosarul „Podul Căteasca” este, de fapt, primul dosar pe care procurorii de la DNA Piteşti l-au deschis în urmă cu vreo şapte, opt ani pe numele lui Constantin Nicolescu, fapt ce l-a făcut pe acesta să se întrebe de ce a durat cinci ani instrumentarea dosarului şi, mai mult decât atât, de ce le-a trebuit anchetatorilor cinci ani ca să-l aresteze, uitând probabil de faptul că este nevoie de strângerea unor probe concludente pentru reţinerea unui personaj de talia şi notorietatea lui Constantin Nicolescu. În faţa completului de la ÎCCJ, fostul preşedinte al CJ a afirmat printre altele: „Am experienţă, am fost președintele comisiei de control a SIE, am noţiunea și valoarea informaţiilor. În calitate de șef al CJ, e clar că mi s-au înregistrat toate convorbirile. Întrebarea mea pentru mine e că dacă tot se știa de atunci, de ce nu am fost trimis în judecată imediat, nu după cinci ani?!”.

„Și v-aţi răspuns la această întrebare?”, a intervenit judecătoarea.

„Sunt judecat politic și dacă aș fi răspuns la anumite lucruri și la anumite presiuni… Văd că e o anumită reţinere. În două mandate am candidat la președinţia CJ din partea opoziţiei. S-au făcut presiuni asupra mea și, consider eu, și asupra celor care au făcut dosarul. Dumneavoastră credeți că eu, după 40 de ani de muncă, experienţă și răspundere, m-aș fi apucat să fac asemenea lucruri precum cele care mi se impută?! Din toată ţara, sunt singurul președinte de CJ judecat pentru școli și pentru pod!”, a declarat Constantin Nicolescu.

Cel mai probail acesta nu vrea să înţeleagă nici în ruptul capului că anchetatorii l-au acuzat de faptul că a direcţionat lucrarea de construcţie a podului de la Căteasca înspre firma Zeus a lui Grigore Dobre, scoţând în mod intenţionat şi ilegal din licitaţie celelalte firme. După cum a rezultat din ancheta procurorilor, în asociere a lucrat la construcţia podului şi firma TCCIND, care, la acea vreme, era controlată de Ionuţ Ştefănescu, nimeni altul decât ginerele lui Constantin Nicolescu, iar, la un moment dat, din banii argeşenilor au fost suplimentate costurile pentru construcţia respectivului pod, asta după ce a fost schimbat, susţin anchetatorii, proiectul tehnic de către firma Proiect Infra controlată de Ecaterina Pletoiu. De altfel, firma acesteia şi Zeusul lui Dobre deveniseră ,,firmele de casă” ale Consiliului Judeţean în ,,epoca” Nicolescu, puţine fiind lucrările din bani publici la care cele două să nu fie prezente. Aceeaşi instanţă a hotărât ca următorul termen de judecat din acest dosar să fie la jumătatea lunii mai, atunci când va continua audierea fostului preşedinte al CJ.

 

Share this post