Nu mor caii când vor câinii! Dosarele cu greutate de la DNA Piteşti – transferate la Structura Centrală

21 de dosare cu „greutate”, spun anumite surse, au fost transferate în cursul anului trecut de la DNA Piteşti la Structura Centrală, acolo unde se află sub supravegherea fostului procuror şef al DNA Piteşti, Nistor Călin, cel care, din poziţia de prim procuror adjunct al DNA – Structura Centrală, verifică şi coordonează activitatea anticorupţiei de la Piteşti.

#Dintre cele 21 de dosare ajunse la Bucureşti, două au fost constituite anul trecut, în 2017, aşa că sunt destul de proaspete şi vizează fapte de corupţie ale unor personaje cu notorietate în judeţ.

Tot anul trecut, inspectorii din cadrul Consiliului Superior al Magistraturii au iniţiat un raport cu privire la activitatea actualilor conducători ai DNA, calificativele primite de fostul şef de la DNA Piteşti fiind pozitive.

 

21 este numărul de dosare care pe parcursul lui 2017 au plecat de la DNA Piteşti la Structura Centrală, fiind, în momentul de faţă, în anchetă aici. Dintre cele 21 de dosare, care, potrivit surselor noastre, conţin nume cu greutate din judeţ atât din sfera politicului, cât şi din cea a administraţiei, două sunt destul de „proaspete”, având trecut pe ele anul 2017. Ar fi vorba despre două dosare în care sunt cercetate atât infracţiuni de evaziune fiscală, cât şi de abuz în serviciu. Cele 21 de dosare au ajuns la Structura Centrală în urma unui raport ce a fost întocmit ca urmare a analizei activităţii desfăşurate la DNA Piteşti, fiind acum sub stricta supraveghere a lui Nistor Călin, unul dintre adjuncţii şefei DNA, Laura Codruţa Kovesi, şi fost procuror şef al DNA Piteşti, timp de cinci ani. Această trecere a dosarelor de la Piteşti la Bucureşti ar trebui să le dea fiori celor care se ştiu cu „musca pe căciulă” şi care au ceva „schelete în dulap”, fiind în vizorul anticorupţiei de o anumită perioadă de timp, pentru unii mai lungă, pentru alţii mai scurtă. Ţinând cont de faptul că în perioada în care DNA Piteşti era condusă de către Nistor Călin, personaje cu greutate din judeţ au ajuns fie în spatele gratiilor, fie în faţa instanţelor de judecată, în momentul de faţă situaţia nu este nicidecum „roz” pentru cei prinşi în „insectarul” Anticorupţiei. În afară de cele două dosare constituite anul trecut, celelalte 19 provin din 2015, unul fiind constituit în urma unui raport al DLAF, fiind vorba despre deturnarea de fonduri europene. De precizat este faptul că la DNA – Structura Centrală a ajuns şi procurorul Simona Constantinescu de la Parchetul Tribunalului Argeş, un procuror care a trecut şi pe la DNA Piteşti şi care ar cunoaşte destul de bine o parte dintre dosarele care acum sunt la Bucureşti. Simona Constantinescu a lucrat la DNA Piteşti în perioada în care structura de aici era condusă de Radu Sevastian şi apoi de Daniela Lupu. Chiar dacă  PSD vrea să facă schimbări în ceea ce priveşte Codul Penal şi Codul de Procedură Penală, aceste  aspecte nu îi vor scăpa în totalitate pe cei asupra cărora planează anumite suspiciuni de comitere a unor infracţiuni de faptul că vor trebui să răspundă pentru faptele lor. Cu toate că actualii guvernanţi au încercat şi încearcă din răsputeri să destabilizeze DNA-ul şi, mai mult decât atât, să-i decredibilizeze pe conducătorii acestei structuri, un raport întocmit de către inspectorii Consiliului Superior al Magistraturii a scos în evidenţă faptul că, cel puţin în privinţa lui Nistor Călin, este un profesionist desăvârşit.

 

Raport favorabil de la CSM pentru Nistor Călin

 

În urma verificărilor făcute de către inspectorii din cadrul Consiliului Superior al Magistraturii în ceea ce priveşte activitatea de prim procuror adjunct a lui Nistor Călin, concluziile sunt următoarele: ,,Urmare a controlului activităţii manageriale a procurorului şef adjunct Nistor Călin s-a constatat că acesta şi-a exercitat corespunzător atribuţiile de serviciu, a colaborat şi comunicat deschis cu tot personalul care a exprimat opinia generală că este bine pregătit profesional, iar în cadrul raporturilor de serviciu a dat dovadă de abilitate şi echilibru, reuşind să evite cu tact momentele de criză. Se bucură de respectul, încrederea şi cooperarea din partea procurorilor din subordine. În exercitarea atribuţiilor specifice funcţiei deţinute, a colaborat foarte bine cu personalul din cadrul DNA, cu reprezentanţii tuturor instituţiilor implicate în realizarea actului de justiţie. A respectat principiul înscris în art. 64 alin. 2 şi art. 67 din Legea nr. 303/2004, respectiv independenţa procurorilor în ceea ce priveşte actele, măsurile şi soluţiile dispuse. Concluzia care se poate desprinde este aceea că posedă calităţile necesare pentru exercitarea în continuare a funcţiei”.

 

Nume grele în „insectarul” lui Nistor Călin

 

Timp de cinci ani, cât a condus Structura din Piteşti, Nistor Călin a făcut din aceasta cea mai puternică Structură Anticorupţie din teritoriu, bătându-se de la egal la egal în ceea ce priveşte instrumentarea dosarelor cu Structura Centrală care dispunea în acea perioadă, ca şi acum, de un număr sporit de anchetatori. DNA Piteşti devenise în acea perioadă un adevărat „Bau-bau” pentru cei certaţi cu legea, zăngănitul cătuşelor dând fiori reci potentaţilor vremii, care, rând pe rând, au ajuns la „răcoare”. Printre „trofeele” de la DNA Piteşti s-au numărat: Constantin Nicolescu, Tudor Pendiuc, Grigore Dobre, Mircea Drăghici, Ion Dobrinoiu, Radu Nistor, Laurenţiu Constantin, Marius Ţârcomnicu, Aurel Stoian şi mulţi primari, funcţionari publici sau oameni de afaceri, toţi „priponiţi” pentru ilegalităţile comise. De remarcat este faptul că dintre toate dosarele care au fost instrumentate în perioada în care DNA Piteşti era condusă de Nistor Călin, în niciunul nu s-a dat vreo achitare sau vreo instanţă de judecată a trimis vreun dosar spre completare sau refacerea cercetării.

nistor calin

Share this post