,,Oamenii de casă” ai primarului Bâlea – audiaţi în dosarul acestuia

Săptămâna trecută, la termenul stabilit de magistraţii Tribunalului Argeş, în procesul de corupţie al primarului Costel Bâlea de la Oarja, au fost audiaţi martorii Dorel Militaru, fost consilier local, şi Emil Marinescu, actual consilier local şi ,,om de casă” al primarului de la Oarja, în legătură cu recepţia lucrărilor efectuate la Căminul Cultural şi ŞDOREL MILITARUcoala Generală din localitate, lucrări despre care inspectorii Curţii de Conturi au precizat fie că nu au existat, fie că preţurile lor au fost umflate intenţionat.

Cumnatul Dorel nu se pricepea la instalaţii frigorifice

Fostul consilier local din perioada 2008 – 2016, Dorel Militaru, cumnat al edilului de la Oarja, şi-a menţinut declaraţiile date în faza de urmărire penală şi a spus în faţa instanţei că a făcut parte din comisia de recepţie a camerei frigorifice de la Căminul Cultural Oarja şi, fără a verifica materialele ori piesele respectivei lucrări, a semnat procesul verbal de recepţie în urma constatării că instalaţia funcţiona. Ca verificare, a declarat că doar s-a uitat pe documente şi nimic mai mult, motivând că nu este de specialitate. Fiind întrebat de avocatul  Dan Panţoiu, apărătorul primarului Costel Bâlea, dacă are cunoştinţă despre aparatele de aer condiţionat din Căminul Cultural şi dacă acestea funcţionau, martorul a declarat că ştie că ele funcţionau şi chiar a spus că are cunoştinţă de nemulţumirile unor localnici care au fost deranjaţi de aerul prea rece din perioada caniculară atunci când, în respectiva locaţie, se organizau anumite evenimente, cum ar fi nunţi, botezuri, baluri sau pomeni. În ceea ce priveşte recepţia lucrărilor, fostul consilier nu ştie dacă a participat cineva de specialitate din cadrul Consiliului Judeţean ori al Prefecturii, iar despre specialişti din Primăria Oarja nu poate fi vorba, deoarece nu există. Referitor la centralele termice montate la Şcoala Generală din comună, Militaru nu a dat prea multe amănunte, căci nu-şi mai aminteşte decât vag că a semnat procesul verbal întocmit de către consiliul de administraţie al instituţiei, în urma deciziei de a se achiziţiona centralele cu bucluc despre care anchetatorii, citind raportul inspectorilor Curţii de Conturi, apreciază că au fost supraevaluate ca preţ.

Emil Marinescu – de decor în comisia de recepţie

Cel de-al doilea martor, consilierul local Emil Marinescu, ,,omul de casă al primarului” şi cunoscut în localitate sub apelativul de ,,Pocăitul”, odată ajuns în faţa instanţei, nu a jurat cu mâna pe Biblie că va spune adevărul, fiind de altă religie. Acesta a recunoscut în faţa judecătorului că a făcut parte din comisia de recepţie a lucrărilor mai mult ca să fie la număr şi nu a semnat nici procesul verbal, fiind probabil omis la acest capitol. Vizavi de centralele termice de la şcoala condusă de fosta directoare, inculpata Mihaela Iulia Sima, Marinescu nu-şi mai aminteşte exact despre aceste instalaţii de încălzire. Memoria i-a fost împrospătată de avocatul fostei directoare, care i-a arătat semnătura din procesul verbal de şedinţă a consiliului de administraţie, unde s-a pus problema achiziţionării acestor centrale, însă prea puţin pentru ca Marinescu să-şi mai amintească anumite aspecte de acum câţiva ani buni. În final, instanţa a stabilit un nou termen pentru luna martie şi a dispus emiterea de mandate de aducere pentru martorii Ovidiu Ion Bălaşa, Gheorghe Stănescu şi Robert Ilie Ghilă, urmând ca la acest termen să continue audierea acestor martori.

În 2016, procurorii de la DNA Piteşti l-au trimis în judecată pe Costel Bâlea, edilul de la Oarja, pentru comiterea infracţiunilor de abuz în serviciu şi complicitate la fals în înscrisuri sub semnătură privată, împreună cu fostul său viceprimar, Lucian Gherghescu, fosta directoare a şcolii din localitate, Mihaela Iulia Sima, şi omul de afaceri piteştean, Dumitru Stan. Potrivit procurorilor anticorupţie, ingineriile financiare stabilite de aceştia au constat în supraevaluarea unor costuri generate cu ocazia lucrărilor de modernizare de la şcoala şi Căminul Cultural din localitate.

Share this post