Pendiuc şi Branişte – singurele trofee ale DNA Piteşti în 2017

În 2017, procurorii coordonaţi la DNA Piteşti de procurorul şef Daniela Lupu au soluţionat doar 246 de dosare dintr-un total de 670. Prea puţin în comparaţie cu perioada în care această instituţie era condusă de Nistor Călin.

Singurele „trofee” sau „piese de greutate” au fost Tudor Pendiuc şi directorul ADP Piteşti, Mircea Branişte, în rest fiind vorba doar nume care nu spun mai nimic şi care nu se pot compara sub nicio formă cu cele reţinute în perioada lui Nistor.

Pendiuc (2)

Perioada de „glorie” a DNA Piteşti s-a cam încheiat în momentul în care din fruntea acestei instituţii a plecat Nistor Călin, actualul procuror şef adjunct al DNA – Structura Centrală. A trecut de mult acea perioadă când pe uşa de la instituţia din nordul Piteştiului intrau liberi şi ieşeau încătuşaţi „greii” judeţului atât din mediul politic, cât şi din cel al afacerilor. La bilanţul care era prezentat în urmă cu vreo cinci ani la Bucureşti, atunci când DNA era condus de Daniel Morar, iar la Piteşti era Nistor Călin, DNA Piteşti ocupa prima poziţie în ceea ce priveşte activitatea, fiind chiar şi peste Bucureşti, structură ce beneficia de mult mai mulţi procurori decât Piteştiul. Şi dacă mai ţinem cont şi de faptul că o perioadă la DNA Piteşti lucrau doar doi procurori, Nistor Călin şi Sevastian Radu, atunci se poate trage o singură concluzie: se „muncea în draci” şi se punea mult amprentă pe combaterea faptelor de corupţie. Au fost ani în care la DNA Piteşti, într-un an erau instrumentate peste 300 de dosare, iar dintre acestea niciunul nu a primit achitare sau a fost întors de către vreo instanţă de judecată pentru recompletare. Cum s-a lucrat la DNA Piteşti în 2017, s-a prezentat în bilanţul anual al instituţiei conduse de Laura Codruţa Kovesi: au fost în instrumentare 670 de dosare dintre care au fost soluţionate 246. Au fost trimişi în judecată 39 de inculpaţi, iar „trofeele” rămân Tudor Pendiuc şi Mircea Branişte, directorul ADP Piteşti, pentru proasta inspiraţie de a-i asfalta drumul către casă lui Carmen Lis. Pe „lista neagră” a procurorului şef Daniela Lupu şi a subordonaţilor săi mai sunt incluşi: un medic legist, patru primari de comune, toţi pentru fraudarea de fonduri APIA, un viceprimar, doi secretari de comună, un preşedinte de obşte, un vicepreşedinte de obşte, şapte oameni de afaceri, 3 economişti, un funcţionar de la Registrul Agricol şi şapte fermieri. Iată care au fost şi infracţiunile comise de către cei care au intrat pe mâna procurorilor anticorupţie: un rechizitoriu având ca obiect principal infracțiuni de corupție (trafic de influență și cumpărare de influență), 6 rechizitorii având ca obiect principal infracțiuni de fraudare a fondurilor europene, 2 rechizitorii având ca obiect principal infracțiunea de abuz în serviciu dacă funcționarul public a obținut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit și 3 rechizitorii, având ca obiect infracțiunile de înșelăciune, delapidare, evaziune fiscală și spălare a banilor. În rest, bilanţul mai cuprinde următoarele aspecte: dintre cele 246 de cauze soluționate, 162 mai vechi de 1 an de la prima sesizare, au existat doar 185 de cauze soluționate mai vechi de 6 luni de la începerea urmăririi penale.
Dintre cele 374 de cauze rămase nesoluționate, un număr de 275 de cauze sunt mai vechi de 1 an de la prima sesizare și 291 de cauze sunt mai vechi de 6 luni de la începerea urmăririi penale.

Share this post